“Mândru că sunt român!” în trafic

d5caa49d76803f7f9288e6a838b85928-4210935-700_700Azi este 1 Decembrie. Adică Ziua Națională a României. Pentru unii dintre noi, reprezintă celebrarea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, unde s-a înfăptuit Marea Unire.

Pentru alții, este prilej de arborat stegulețe pe geamurile mașinilor, declarații pompoase pe rețele de socializare și bravadă politică și/sau patriotică, plus mers la paradă și admirat cât de bine dotată și spectaculoasă este cea mai scumpă armată cu rol defensiv din istoria popoarelor, de la Herodot până astăzi. (Tot respectul nostru oamenilor și în același timp militarilor români, care, asemeni multor categorii sociale, își dedică viața și sufletul unui ideal comun și anumele binele României și al românilor.)

În altă ordine de idei, să vă povestesc cum arată traficul celor “Mândri că sunt români!”, în special în București, unde am avut ocazia să-l văd pe viu. S-au trezit oamenii de dimineață și au pornit spre paradă pentru a se minuna și a se mândri că sunt români. În drum spre Piața Constituției, au aruncat chiștoacele țigărilor fumate pe șosea, au parcat în mod ilegal sau pseudo-ilegal cât mai aproape de locația paradei, au fluturat stegulețe și s-au mândrit că sunt români. La întoarcere, în drum spre casă, s-au întors la vechea rutină, cu forțat semaforul, ieșit în trafic cu tăiat calea, depășit coloana de la semafor pe linia de tramvai, claxoanat și înjurat. Toate astea, în timp ce stegulețul cumpărat ieri de la “băieții de la semafor” flutura în mod ostentativ mândria șoferului de a fi român.

Mâine, în drum spre serviciu, vor forța din nou semaforul, vor claxona și vor întoarce pe linie continuă, vor bloca tramvaiul și vor arunca chiștoace pe asfalt. Suplimentar, unii dintre noi se vor gândi la noi metode să fure de la Statul de care sunt mândri că aparțin.

Iar noi, restul, vom fi în continuare mândri că suntem români. Și mândri că avem cea mai scumpă autostradă din lume, care suplimentar s-a înschis după ce s-a deschis, pentru că nu era conformă din punct de vedere tehnic. Mă opresc aici, pentru că nu vreau să ajungem cu discuția la politică.

Irinel

Am să las și un filmuleț, mă simt generos:

Imagine via Okazii.ro