Scump, dar ieftin! Noul BMW Seria 5 a traversat țara cu un consum mediu de doar 4.0 litri / 100 km

Și nu a făcut asta o dată, ci de două ori, traseul ales fiind Constanța – Arad – Constanța, efectuat în două stint-uri de piloții acreditați BMW, Mihaela Beldie și Claudiu David. Prima parte a experimentului a constat în conducerea pe traseul București – Constanța – București, de către Mihaela Beldie, ca mai apoi să preia volanul Claudiu David, pentru mai complicatul București – Arad – București.

Partea frumoasă a acestui experiment realizat de BMW România în colaborare cu Rompetrol și Goodyear este recordul de consum obținut, mașina, un 520d xDrivc, reușind să parcurgă 1550 kilometri cu un singur plin (70 de litri). În plus, la final, computerul de bord afișa o autonomie estimată de 166 kilometri, ceea ce ar fi permis o călătorie până la Sofia.

Traseul, compus din peste 700 kilometri de autostrada și mai bine de 800 kilometri de drumuri naționale, în marea lor parte cu o singură bandă, drumuri de centură și traversări de orașe,  a necesitat o atenție sporită din partea piloților, în special din cauza traficului haotic din țara noastră, dar și din cauza calității precare a suprafeței de rulare.

În această încercare, noul BMW 520d xDrive a petrecut pe asfalt 28 de ore, consumând în medie 4.0 litri de motorină pentru fiecare 100 kilometri parcurși, ceea ce este echivalentul unor emisii de numai 105 g CO2 per km. Eficiența deplasării automobilului a fost crescută de anvelopele Goodyear EfficientGrip Performance în dimensiunea 225/55R17 și de motorină EFIX de la Rompetrol. Anvelopele, special alese de piloții din program, dispun de cel mai bun rating existent în acest moment pe piață conform noii scheme de etichetare UE în vigoare, cu grad A la rezistența la rulare și B la aderența pe carosabil umed.

Din punct de vedere economic, această bravă încercare a demonstrat că se pot parcurge aproximativ 1.600 kilometri cu un singur plin, echivalentul a 450 de lei investiți în motorină de calitate. În comparație, un bilet doar dus pe drumul Constanța – Arad cu un tren InterRegio este de 275 lei pentru Clasa a 2-a și 357 lei pentru Clasa 1. Faceți voi calculele!

Singura problemă a acestui experiment este reprezentată de prețul limuzinei testate, un 520d xDrive nou costând în acest moment 51.026 euro. Asta înseamnă, având în vedere prețul dus-întors unui drum Constanța – Arad la Clasa I(714 lei), că pentru a-ți amortiza achiziția unui BMW Seria 5 ai nevoie de 861 de astfel de drumuri. Interesant …

 

Galerie foto – Facebook

 

Foto: BMW România / Bogdan Baraghin