Volvo C30 PCP devine realitate!

     Daca sunteti cat de cat fani ai emisiunii Top Gear, probabil ca va amintiti emisiunea in care un Volvo C30 si-a dizolvat pur si simplu rivalele din test, care nu erau deloc de neglijat: Subaru Impreza WRX STI Cosworth si Ford Focus RS500. Asadar, suedezul avea cativa asi in maneca, din moment ce a rapus asa concurenta. Haideti sa vedem care erau acesti asi.
     Pentru inceput, haideti sa vedem care a fost baza conceptului. Masina de la care a pornit totul este un Volvo C30, cu un motor in 5 cilindri, de 230 CP. Inginerii de la Polestar Racing au pus surubelnitele pe motor si-au reusit sa scoata din acesta o impresionanta herghelie de 405 caluti. Bineinteles, pentru a ajunge la aceste valori, suedezii au montat o turbina mai mare, au schimbat maparea motorului, pistoanele, axul cu came si au montat un intercooler nou. Pentru a se asigura ca toata aceasta putere ajunge pe asfalt, au modificat puternic sistemul de tractiune integrala Haldex, adaugandu-i doua diferentiale pentru cele doua punti si au schimbat amortizoarele cu Ohlins-uri de ultima generatie. N-au neglijat nici franele, fiindca au montat pe masina Brembo-uri cu 6 pistonase pentru rotile fata si 4 pistonase pentru spate. Asa cum era de asteptat, rezultatul este unul exploziv si a fost aplaudat in cea mai critica emisiune auto : Top Gear. Din pacate, in acel moment era o certitudine faptul ca C30-ul PCP va ramane la stadiul de concept, suedezii de la Volvo refuzand sa-l produca in serie.
     Din fericire, multe lucruri s-au schimbat de atunci pana astazi. Printre acestea este si refuzul de a produce C30-ul PCP al celor de la Volvo. Nu stiu daca patronatul din China este de vina, dar suedezii au hotarat sa lanseze o editie limitata la doar 500 de masini a C30-ului, pentru a testa piata. Mai mult de-atat, Polestar va lucra pe viitor la dezvoltarea unor versiuni sport ale modelelor S60 si XC60 R-Design. Pe langa aceste evenimente, mai-marii Volvo au decis incheierea unui parteneriat cu Polestar Racing, acestia din urma devenind un fel de AMG al Mercedes-Benz, sau M-Sport al BMW-ului.Way to go!

In afara de echipa Top Gear, au mai testat C30-ul si jurnalistii de la AutoCar. Articolul despre masina il puteti citi aici.

P.S. Daca doriti sa revedeti emisiunea Top Gear in care a fost prezentat C30-ul, o puteti accesa aici – Top Gear – Sezon 16 Episodul 3. Testul este in Segmentul 3, aproximativ la minutul 3:00. Enjoy!

[Sursa : Autoblog, Wikipedia]