Ce acte trebuie când cumperi o mașină

Ce acte trebuie când cumperi o mașină

Achiziționarea unei mașini poate fi un moment entuziasmant, dar necesită parcurgerea unui proces care impune îndeplinirea anumitor formalități legale. Este esențial să fii bine informat și să ai toate actele necesare pentru a evita neplăcerile în viitor.

Documentele personale

Primul pas în achiziționarea unei mașini este asigurarea că deții toate documentele personale necesare. Acestea includ actul de identitate, certificatul de căsătorie (dacă este cazul), și actele de înmatriculare ale mașinii vechi (dacă faci un schimb).

Actele mașinii

Atunci când cumperi o mașină second-hand, asigură-te că vânzătorul îți furnizează toate actele necesare. Acestea includ certificatul de înmatriculare al mașinii, talonul, cartea de identitate a mașinii și certificatul de conformitate. Verifică cu atenție dacă aceste documente sunt valabile și complete.

Factura de vânzare

O altă piesă esențială a puzzle-ului este factura de vânzare. Acest document atestă transferul legal al proprietății mașinii și trebuie să conțină detalii precum numele cumpărătorului și vânzătorului, datele mașinii și suma plătită. Verifică cu atenție această factură și asigură-te că este semnată corespunzător de ambele părți implicate.

Asigurarea RCA

Un alt aspect important este asigurarea de răspundere civilă auto (RCA). Înainte de a circula cu mașina pe drumurile publice, trebuie să ai o poliță de asigurare valabilă. Asigurarea RCA acoperă daunele provocate terților în cazul unui accident.

Certificatul de fiscalitate

Pentru a înregistra mașina pe numele tău, ai nevoie de certificatul de fiscalitate. Acest document atestă plata taxelor aferente achiziției și este necesar pentru a obține actele de înmatriculare pe numele tău.

Vezi si:  Unde se fabrica anvelope Riken

Alte acte necesare

În funcție de circumstanțe, pot exista și alte documente necesare, cum ar fi procură specială (în cazul în care un alt titular de drept asigură reprezentarea legală a cumpărătorului), dovada plății taxelor sau dovada efectuării inspecției tehnice periodice.

În încheiere, achiziționarea unei mașini implică un proces meticulos de strângere a actelor necesare. Este esențial să fii atent la detalii și să verifici cu atenție toate documentele pentru a evita problemele legale în viitor. Asigură-te că ai toate actele în regulă pentru a te bucura în deplină siguranță de noul tău vehicul.

Întrebări Frecvente
H2: Cum pot verifica valabilitatea actelor mașinii?

Pentru a verifica valabilitatea actelor mașinii, este recomandat să examinezi cu atenție certificatul de înmatriculare, talonul, cartea de identitate a mașinii și certificatul de conformitate. Asigură-te că aceste documente sunt complete și corespund informațiilor specificate de către vânzător.

H3: Ce trebuie să știu despre asigurarea RCA?

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este esențială pentru circulația legală a mașinii pe drumurile publice. Verifică cu atenție polița RCA pentru a te asigura că acoperă daunele provocate terților în cazul unui accident. Este recomandat să discuți cu furnizorul de asigurări pentru a înțelege în detaliu acoperirea oferită.

H3: Care sunt pașii pentru înregistrarea mașinii pe numele meu?

Pentru înregistrarea mașinii pe numele tău, vei avea nevoie de certificatul de fiscalitate, care atestă plata taxelor aferente achiziției. Acest document este esențial pentru obținerea actelor de înmatriculare. Asigură-te că ai completat corespunzător toți pașii necesari pentru a transfera legal proprietatea vehiculului pe numele tău.

Postări similare:

Vezi si:  La câți km se schimbă filtrul de motorină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts