Numărul Cărții de Identitate Auto

Numărul Cărții de Identitate Auto

Numărul Cărții de Identitate Auto este un element esențial în identificarea și înregistrarea vehiculelor în România. Acest număr unic este atribuit fiecărui vehicul în parte și conține informații importante despre acesta. În acest articol, vom explora în detaliu ce reprezintă numărul Cărții de Identitate Auto și cum este structurat.

Ce este Cartea de Identitate Auto?

Cartea de Identitate Auto, cunoscută și sub denumirea de talon, este un document oficial emis de către autoritățile competente în domeniul circulației rutiere. Acesta atestă înregistrarea și identitatea unui vehicul, precum și informații esențiale despre acesta, cum ar fi datele tehnice, proprietarul, seria de șasiu și, desigur, numărul Cărții de Identitate Auto.

Cum este structurat numărul Cărții de Identitate Auto?

Numărul Cărții de Identitate Auto este compus dintr-o serie de caractere și cifre care oferă informații specifice despre vehicul. Structura acestuia poate varia în funcție de legislația și practicile din fiecare țară. În România, numărul Cărții de Identitate Auto este format din 17 caractere alfanumerice, grupate într-un anumit mod.

Pentru a înțelege mai bine structura numărului Cărții de Identitate Auto, iată o descompunere a celor 17 caractere, utilizând o placă de înmatriculare fictivă:

Poz Caracter Explicație
1-3 AB Indicativul județului în care a fost emisă Cartea de Identitate Auto
4-6 123 Numărul unic de înregistrare atribuit vehiculului
7 A Caracter de control
8-17 12345678 Numărul de serie al vehiculului
Vezi si:  Valabilitate permis auto în stare de alertă: Informații importante

De ce este important numărul Cărții de Identitate Auto?

Pot fi modificate numărul Cărții de Identitate Auto?

Numărul Cărții de Identitate Auto nu poate fi modificat sau schimbat de către proprietarul vehiculului. Acesta este un număr unic și atribuit în mod oficial de către autoritățile competente. Orice modificare sau schimbare a acestuia ar putea genera confuzie sau probleme legate de identitatea și istoricul vehiculului. Dacă întâmpinați discrepanțe sau erori în numărul Cărții de Identitate Auto, este recomandat să contactați autoritățile responsabile pentru a corecta situația.

3. Cum pot verifica valabilitatea unui număr de Carte de Identitate Auto?

În România, valabilitatea unui număr de Carte de Identitate Auto poate fi verificată prin intermediul serviciilor online oferite de Registrul Auto Român (RAR) sau prin intermediul aplicațiilor mobile dedicate. Aceste instrumente vă permit să introduceți numărul de înmatriculare și alte informații relevante pentru a obține date actualizate despre vehicul și statutul său legal.

4. Există vreo legătură între numărul Cărții de Identitate Auto și numărul de înmatriculare al vehiculului?

Da, numărul Cărții de Identitate Auto este strâns legat de numărul de înmatriculare al vehiculului. În România, primele trei caractere ale numărului Cărții de Identitate Auto reprezintă indicativul județului în care a fost emisă Cartea de Identitate Auto și pot fi identice cu primele trei caractere ale numărului de înmatriculare al vehiculului.

În concluzie, numărul Cărții de Identitate Auto este esențial pentru identificarea și înregistrarea vehiculelor în România. Acesta este utilizat în diverse situații, precum transferul de proprietate, asigurarea auto și verificarea istoricului vehiculului. Fiind un element unic și oficial, este important să păstrați acest număr în siguranță și să vă asigurați că este corect și actualizat. Pentru informații specifice și asistență, este recomandat să vă adresați autorităților competente responsabile de înregistrarea vehiculelor.

Vezi si:  Preschimbare permis auto: acte necesare

Postări similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts