Acte necesare schimbare permis auto

Acte necesare schimbare permis auto

Dacă dorești să schimbi permisul de conducere auto, există câteva acte necesare pe care trebuie să le pregătești înainte de a demara acest proces. În acest articol, vom discuta despre actele necesare pentru schimbarea permisului auto în România.

Cerere de schimbare a permisului auto

Pentru a începe procesul de schimbare a permisului auto, trebuie să depui o cerere la instituția responsabilă în domeniul permiselor de conducere. În general, aceasta este Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV).

Acte necesare

Pentru a putea schimba permisul auto, vei avea nevoie de următoarele acte:

 • Cartea de identitate (original și copie)
 • Permisul de conducere vechi (original și copie)
 • Dovada plății taxei pentru schimbarea permisului
 • Certificatul medical eliberat de un medic autorizat de Comisia de Medicină Legală
 • Certificatul de absolvire a cursurilor de pregătire teoretică și practică pentru conducătorii auto
 • Declarația pe propria răspundere privind schimbarea permisului auto

Pașii de urmat

Pentru a obține noul permis de conducere, urmează acești pași:

 1. Completează cererea de schimbare a permisului auto, care poate fi obținută de la SPCRPCIV sau poate fi descărcată de pe site-ul instituției.
 2. Depune cererea și actele necesare la sediul SPCRPCIV din localitatea ta.
 3. Efectuează plata taxei pentru schimbarea permisului la casieria instituției sau prin intermediul unei platforme online, în funcție de serviciile oferite de SPCRPCIV.
 4. Poți fi programat pentru un examen medical în cadrul Comisiei de Medicină Legală. Asigură-te că ai certificatul medical înainte de a te prezenta la examinare.
 5. Participă la cursurile de pregătire teoretică și practică pentru conducătorii auto, în cazul în care acestea sunt necesare.
 6. În funcție de procedurile interne ale SPCRPCIV, vei fi invitat să ridici noul permis de conducere sau acesta îți va fi trimis prin poștă.
Vezi si:  Termen depunere cerere restituire taxa auto

FAQs despre schimbarea permisului auto

Cât durează procesul de schimbare a permisului auto?

Durata procesului de schimbare a permisului auto poate varia în funcție de diferitele aspecte administrative și de volumul de solicitări înregistrate la instituția responsabilă. În general, acest proces poate dura între câteva zile și câteva săptămâni.

Pot solicita schimbarea permisului auto în alt județ decât cel în care am domiciliul?

Da, poți solicita schimbarea permisului auto într-un alt județ decât cel în care ai domiciliul. Cu toate acestea, este recomandat să te adresezi SPCRPCIV din județul în care ai domiciliul, deoarece procedurile pot fi mai ușor de urmat și există o comunicare mai directă între instituție și tine.

Pot schimba permisul auto în cazul în care l-am pierdut sau mi-a fost furat?

Da, poți solicita schimbarea permisului auto în cazul în care l-ai pierdut sau ți-a fost furat. În acest caz, va trebui să faci o declarație în acest sens la poliție și să prezinți această declarație împreună cu celelalte acte necesare pentru schimbarea permisului la SPCRPCIV.

Este necesară susținerea unui examen pentru schimbarea permisului auto?

În general, nu este necesară susținerea unui examen pentru schimbarea permisului auto în România. Cu toate acestea, în unele cazuri, SPCRPCIV poate decide să solicite susținerea unui examen teoretic sau practic, în special dacă există suspiciuni legate de autenticitatea permisului de conducere sau dacă este necesară o evaluare suplimentară a abilităților de conducere ale solicitantului.

Pot solicita schimbarea permisului auto dacă am permis străin?

Da, poți solicita schimbarea permisului auto în România chiar dacă ai un permis de conducere străin. În acest caz, vei trebui să prezinți permisul de conducere străin, tradus și legalizat, împreună cu celelalte acte necesare pentru schimbarea permisului la SPCRPCIV.

Vezi si:  Tabel Norme de Poluare Auto

Ce se întâmplă cu permisul de conducere vechi după schimbarea acestuia?

Permisiunea de conducere veche va fi reținută de către SPCRPCIV în momentul în care primești noul permis de conducere. Acesta va fi anulat și nu va mai putea fi utilizat în scopuri legale de conducere a vehiculelor.

Postări similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts